Remontoinnilla energiatehokkuutta – peruspuitteet kuntoon

Päätös remontin tarpeesta voi syntyä monestakin eri syystä. Usein syynä on halu kohentaa tilojen ulkoasua esimerkiksi uusimalla pintoja tai päivittämällä tyyliä nykyaikaisemmaksi, mutta viime aikoina yhä useampia kiinnostaa energiatehokkuus.

Remontoinnilla onkin mahdollista parantaa energiatehokkuutta, mikä paitsi kutistaa hiilijalanjälkeä, pienentää myös laskujen määrää jatkoa ajatellen. Kukapa haluaisi maksaa ylimääräistä vain siksi, että koti on liian kuuma, liian kylmä tai liian pimeä?

Jo pienillä muutoksilla on mahdollista saavuttaa säästöjä sekä päästä nauttimaan laadukkaammasta ja viihtyisämmästä kodista. Alla esitellään muutamia mahdollisia osa-alueita, joiden joukosta voi hyvinkin löytyä parantamisen varaa myös omassa kodissasi!

Eristyksellä lämmön- ja vedenpitävyyttä

Etenkin uudisrakennuksissa huomiota kiinnitetään eristykseen aivan eri tavalla kuin ennen vanhaan. Monet kuitenkin asuvat vanhemmissa taloissa, joissa eristykset jättävät parantamisen varaa. Vaikka kunnollisesta eristyksestä saattaakin joutua pulittamaan sievoisen summan, on sillä pitkällä aikavälillä mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Kodin kattorakenteiden, seinien ja lattioiden kunnollinen eristäminen voi säästää kuukausitasolla jopa yli kolmanneksen laskun loppusummasta. Eristystöissä kannattaa ehdottomasti kääntyä ammattitaitoisen rakennusmiehen puoleen laadukkaan lopputuloksen varmistamiseksi.

Hyödynnä aurinkoenergiaa

Etenkin viime vuosina yhä useamman rakennuksen katolle on ilmestynyt aurinkopaneeleita. Aurinkopaneelijärjestelmän asentaminen omaan kotiin tai yritykseen tarjoaakin mahdollisuuden tuottaa uusiutuvaa energiaa ja samalla vähentää omaa sähkölaskuaan.

Aurinkoenergian hyödyntämisestä on tullut yhä suositumpaa ja tarjolla on jo laajalti myös pienemmälle budjetille soveltuvia vaihtoehtoja.

Energiatehokkaammat ikkunat

Etenkin pakkaskeleillä Suomessa ikkunoiden merkitys on valtava. Yllättävän monet asuvat kuitenkin talossa tai rakennuksessa, joiden ikkunat vetävät pahasti. Mikäli on pohtinut ikkunaremontin tarvetta omalla kohdella, on se todennäköisesti paikallaan.

Oikeanlaisilla ikkunoilla voi estää lämmön karkaamisen kodista talvipakkasilla sekä pitää helteen loitolla kesän kuumimpina päivinä. Kaksi- tai kolmikerroksiset ikkunat ovat Suomessa melkeinpä välttämättömiä, sillä niiden avulla lämmityskuluissa on mahdollista säästää vuodessa huimia summia.

Vedenkäyttöön liittyvät ratkaisut

Viime aikoina remontoinnin saralla on alettu kiinnittämään entistä enemmän huomiota vedenkulutukseen. Kotitaloudessa kuluvaa vettä onkin mahdollista säästää monin eri tavoin aina erilaisten kierrätysjärjestelmien asentamisesta vettä säästäviin laitteisiin ja kodinkoneisiin. Jos keittiön, WC:n tai kylpyhuoneen remontista on vierähtänyt jo vuosikymmeniä, kannattaa niiden päivittämistä vähintäänkin harkita.