Nämä kodin kunnostustyöt nostavat asunnon arvoa

Jos kodin myyminen on jossain vaiheessa tulossa ajankohtaiseksi tai asunnon arvoa haluaa jostain muusta syystä kohottaa, ovat erilaiset kodin kunnostustyöt ja suuremmat remontit tehokas ratkaisu.

Vaikka kaunis ja trendikäs sisustus voi nostaa hinta-arviota marginaalisesti ja ainakin saada kodin näyttämään puoleensavetävämmältä mahdollisten ostajien silmissä, ei pienellä puuteroinnilla ole mahdollista peittää suurempia puutteita. Mikäli kodista löytyy remontoimattomia huoneita tai selkeitä puutteita, kannattaa niistä lähteä liikkeelle.

Vaikka myyntiin menevän kodin remontointi ei välttämättä innosta, voi se olla taloudellisesti järkevin ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Remontti toki maksaa, mutta sen myötä nouseva asunnon myyntihinta kuittaa remonttikulut ja reippaasti enemmänkin.

Myös mahdolliset veroedut kannattaa huomioida. Alla esitellään muutamia kodin parannustöitä, joiden avulla kodin arvoa saa välittömästi nostettua.

Läpikotainen kylpyhuoneremontti

Kylpyhuoneen ja keittiön remontit lukeutuvat suosituimpiin kodin kunnostusprojekteihin. Vanhan pesualtaan tai viemäriputkien vaihtaminen uuteen, seinä- tai lattialaattojen päivittäminen tai vaikkapa valaistusratkaisujen kohentaminen voivat nopeasti lisätä kylpyhuoneeseen nykyaikaan päivitettyä ja tyylikästä ilmettä. Kokonaisvaltainen kylpyhuoneremontti kattaa yleensä lattian, pesualtaan ja kaapin, suihkun tai ammeen sekä WC:n.

Näitä remontoitaessa on fiksua kiinnittää erityistä huomiota energiatehokkuuteen, sillä niillä on suora yhteys kodin jälleenmyyntiarvoon. Nykyään asuntomarkkinoilla energiatehokkuudella on huomattavasti enemmän merkitystä kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Vanhat ikkunat uusiin

Uudet ikkunat ovat todella tehokas tapa päivittää kodin yleisilmettä. Vanhojen ikkunoiden korvaaminen uusilla ja energiatehokkaammilla ikkunoilla voi tuoda kodin omistajalle merkittäviä säästöjä lämmitys- ja jäähdytyskuluissa etenkin Suomen ailahtelevissa sääolosuhteissa.

Mikäli kodissa on vanhat ja vetoisat ikkunat, voi se olla monellekin potentiaaliselle ostajalle kynnyskysymys, sillä harva haluaa maksaa turhaan sähkökuluja vain siksi, että ikkunat eivät tarjoa riittävää eristystä.

Ikkunaremontti ei ole halpa projekti etenkään, jos tarkoituksena on laittaa koko asunnon ikkunat uusiksi. Mikäli budjetti ei riitä kaikkien ikkunoiden vaihtamiseen, voi remonttia suorittaa aluksi niissä ikkunoissa, joiden kohdalla vaihtaminen on erityisen akuuttia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että ikkunaremontista voi seurata helposti vuositasolla satojen eurojen säästöjä sähkö- ja lämmityslaskuissa, jolloin remontti maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Uusi katto?

Monet pitkittävät kattoremonttia, sillä katon puutteet eivät ole yhtä helposti näkyvissä kuin vaikkapa kulunut parkettilattia. Kattoremontti on kuitenkin monessa talossa ajankohtainen, ja etenkin kodin myyntiä suunnittelevan kannattaa harkita sen tarvetta omalla kohdallaan.

Kattoremontin yhteydessä yksi hyvä vaihtoehto on myös aurinkopaneeleiden asentaminen. Ostajaehdokkaat eivät välttämättä itse tulisi harkinneeksi aurinkopaneeleiden asentamista, mutta kun sellaiset löytyvät talosta jo valmiiksi, voi se hyvinkin olla viimeinen niitti ostopäätökseen.